hostiko-banner-vps
hostio-arrow

Ce este NextCloud?

NextCloud este o platformă open-source pentru stocarea și gestionarea fișierelor, similară cu servicii precum Google Drive sau Dropbox. Este o soluție de cloud privat care permite utilizatorilor să găzduiască propriile lor servere de fișiere, oferind astfel control complet asupra datelor lor. Nextcloud oferă o gamă largă de funcționalități, inclusiv sincronizarea fișierelor, partajarea acestora, colaborarea pe documente, calendare, contacte și multe altele. Fiind open-source, Nextcloud permite personalizarea și extinderea funcționalităților prin aplicații și module suplimentare.

Tutorial instalare NextCloud

Pentru acest tutorial, vom folosi o mașină virtuală CLOUD-2 cu 2 vCPU, 4GB RAM și 50GB spațiu de stocare, cu sistemul de operare Ubuntu 22.04 și adresa IP 194.102.107.225

1. Instalarea snap-ului NextCloud

Odată conectați prin SSH la server, vom instala NextCloud direct din snap store cu următoarea comandă

snap install nextcloud

2. Instalarea NextCloud din interfața web

Odată descărcat snap-ul, va trebui să deschidem adresa IP a serverului cu ajutorul unui browser web unde vom seta credențialele contului de administrator și vom începe procesul de instalare și configurare automată.

http://194.102.107.225

3. Adăugarea unui domeniu web

Pentru a putea folosi NextCloud cu ajutorul unui domeniu web, trebuie să ne asigurăm că în zona DNS există o înregistrare de tip A (alias) ce trimite către adresa IP a serverului. Exemplu Cloudflare: 

Apoi vom adăuga domeniul/subdomeniul ca fiind de încredere în NextCloud

nextcloud.occ config:system:set trusted_domains 1 --value nextcloud.cloudforest.ro
nextcloud trust domain

4. Instalarea unui certificat SSL

În continuare, pentru a ne putea conecta în siguranță la serverul nostru de NextCloud, va trebui să instalăm un certificat SSL gratuit Let’s Encrypt.

nextcloud.enable-https lets-encrypt

5. Gata !

În acest punct, putem accesa domeniul folosind protocolul https unde ne va aștepta panoul web NextCloud în care ne vom autentifica cu contul de administrator creat în pasul 2.

Demo NextCloud

URL: https://nextcloud.cloudforest.ro/

Username: demo

Parola: democloudforest

 

Concluzie

Nextcloud reprezintă o alternativă puternică și flexibilă la soluțiile comerciale de stocare în cloud, oferind utilizatorilor control deplin asupra datelor lor, securitate avansată, și funcționalități extinse pentru colaborare și productivitate. Este ideal atât pentru utilizatori individuali, cât și pentru organizații care doresc să-și păstreze datele private și securizate.

NextCloud poate fi instalat la cerere în serverele din oferta noastră pentru Digitalizare IMM 2023